Дълбокотъканен масаж

Дълбокотъканен масаж

Особености на дълбокотъканния масаж

Техниките за дълбок тъканен масаж са коренно различни от класическите техники за масаж. Това са специални задържания и разтягания на тъкани, за които се използват върховете или фалангите на пръстите, юмрука, предмишницата или лакътя.

Ударът е мек, гладък и безболезнен, насочен към възстановяване на съединителните тъкани.

С помощта на този масаж можете да нормализирате функциите на опорно-двигателния апарат като единна система, да облекчите мускулната болка, да премахнете последиците от стреса, напрежението и умората, причинени от интензивна работа, неправилна стойка или активен спорт.

Какво е фасция и значение на съединителната тъкан

Фасцията е структура от съединителна тъкан, която обгражда мускулите, кръвоносните съдове, нервите, съединява структури помежду им, също така позволява гладкото плъзгане между тъканите. Изградена е от плътно разположени снопчета колагенови влакна, ориентирани паралелно на посоката на опън.

Деформации на съединителната тъкан

Съединителната тъкан е механичната основа на целия организъм. Съединителната тъкан пронизва абсолютно всички части и органи на тялото.

Именно тя придава формата на тялото и осигурява способността за движение. Ако мускулите могат да бъдат сравнени с двигател, тогава съединителната тъкан е „ходовата част“ на тялото. Мускулът е затворен в случай на съединителна тъкан, с негова помощ е прикрепен към костите, които също се състоят от съединителна тъкан.

В общата мускулна маса фасцията е около 30%. Всяко мускулно влакно е затворено във фасция, всяка група влакна и целият мускул като цяло също са затворени във фасциална обвивка. Чрез свиване мускулните влакна променят формата на тази обвивка, която от своя страна дърпа сухожилието и задвижва костите. Така се движи тялото.

Поради редица причини съединителната тъкан може да се деформира, да се образуват един вид "скоби" и ограничения. Ако фасциалната обвивка на мускула се деформира, тогава мускулът в него се чувства като човек в дрехи, които са твърде малки за него. Мускулът губи способността да се свива нормално, отслабва.

В отговор на това в организма възниква цял комплекс от адаптивни реакции. Промени в позата. Ако една или повече мускули не изпълняват работата си правилно, тогава други мускули са претоварени, ставите са претоварени. Претоварените участъци от тялото започват да болят.

Предназначение на дълбокотъканния масаж

Тази ситуация може да бъде коригирана само чрез елиминиране на деформацията на съединителната тъкан. Други методи за масаж, които са насочени към въздействие върху мускулната тъкан или нормализиране на потока на течности в тялото, тук ще бъдат безполезни.

Основна цел на дълбокия тъканен масаж е да се премахнат деформациите на съединителната тъкан: фасции, сухожилия, връзки и други тъкани. И тук този метод няма конкуренти сред методите за масаж.

Обикновеният масаж най-добрия случай временно ще подобри състоянието. В такива случаи болката след масажа изчезва, но след известно време се връща. Това е така, защото масажистът не работи с причината, а със следствието.

Основната цел на дълбокия тъканен масаж е да възстанови нормалната форма на фасцията, сухожилията и връзките, тоест да разтегне „затегнатата“ тъкан и да нормализира плъзгането на фасцията помежду им.

Когато работи със съединителна тъкан, специалистът трябва да се съобразява с нейните закони.

Масажни техники за съединителната тъкан

Съединителната тъкан не може да се разтегне бързо. Когато се опитате да разтегнете насила фасцията, тя се наранява. Ще се образуват микро-процепи и състоянието на пациента ще се влоши.

Работата върху една част от фасцията може да отнеме до 3-4 минути непрекъснато нежно разтягане. При изтеглянето на фасцията в нея започват бавни биохимични процеси, които водят до нейното омекване. Без да се изчака това омекотяване, е невъзможно да се промени формата на фасцията.

И така, дълбокият масаж на тъканите е мощен инструмент за решаване на проблеми на опорно-двигателния апарат. Това е безболезнен, лек ефект, насочен към възстановяване на нормалната форма на съединителните тъкани.

С негова помощ е възможно да се нормализира функцията на цялата мускулно-скелетна система като единна система, да се премахнат локалните претоварвания и да се облекчи болката.