Тайландски масаж

Тайландски масаж

Какво е тайландски масаж?

Тайландският масаж е традиционна лечебна система, съчетаваща точков масаж (акупресура), индийски аюрведични принципи и асистирани йога пози.

Изкуството на класическия тайландски масаж се формира под влиянието на древната култура на Китай и Индия и придобива сегашния си вид чрез продължителна практика, наблюдение на същността на човешкото тяло, чрез проби и грешки, създавайки ясна система от лечебна терапия.

Древната практика също използва дълбок масаж, разтягане и работи върху енергийни линии, за да облекчи мускулното напрежение и да позволи на жизнената сила и енергия да циркулират свободно в тялото.

С какво тайландският масаж се различава от класическия масаж?

Разлика има и в техниките. Тайландският масаж включва усукване, разтягане. При класическия масаж се използват такива техники като поглаждане, триене.

Ако сравним тези два вида процедури според критерия – скорост на изпълнение, тогава тайландският масаж е по-бавен.

Състояние на масажирания

По време на тайландския масаж, приемникът е напълно облечен (за предпочитане свободно прилепнал и удобен). Даващият или масажистът използва дланите, ръцете, палците и пръстите си, за да упражни натиск по естествените енергийни линии на тялото, за да изчисти енергийните пътища.

Преди сесия за масаж, трябва да разберете състоянието на лицето, което се масажира. Вътрешно състояние: както масажистът, така и пациентът трябва да са в спокойно, отпуснато състояние.

Масажистът трябва постоянно да се фокусира върху масажа. Пациентът трябва да съобщи за дискомфорт на масажиста. Масажът се извършва в съответствие с дишането на пациента и масажиста.

Необходимо е да се осигурят плавни преходи от една акупресурна точка към друга.

Необходимо е да се създаде атмосфера на доверие между масажиста и пациента. Етиката е от най-голямо значение при прилагането на тайландския масаж.

Ползи от тайландския масаж

Тайландският масаж стимулира кръвообращението, което води до подобрено хранене на кожата, мускулите и съединителната тъкан.

Масажът също може да помогне за облекчаване на умората и да осигури по-плавно движение и увеличен обхват на движение в ставите.

Редовните масажи допринасят за по-добро подравняване на скелета, гъвкавост и подобрена стойка на тялото, като по този начин насърчават мускулната релаксация, която помага срещу мускулна болка и скованост.

Ползите от съобщението се простират и до подобрена функция на органите и намаляване на метаболитните отпадъци. По същия начин масажът може да подобри лимфния поток, облекчава задържането на течности и помага при храносмилателната активност, движението на червата, запека и задържаните газове.

Тайландският масаж не само облекчава болката, възстановява баланса, изчиства енергийните пътища, като по този начин увеличава енергийните нива, той също така помага за намаляване на стреса и насърчава по-здравата нервна система и чувството за благополучие.

Подобряване на мускулната сила и ефективност, премахване на токсините, облекчаване на напрежението, отпускане на сухожилията и подобряване на тяхната еластичност.

Допълнителни ефекти от тайландски масаж

  • Стимулиране и подобряване на дейността на нервната система.
  • Спокойно и дълбоко дишане.
  • Подобрявайки еластичността на храносмилателния тракт, масажът на стомашната област предотвратява лошо храносмилане.
  • Подобряване на притока на кръв към кожата, подобряване на състоянието на кожата, изглаждане на белези.

Подготовка за тайландски масаж

Тайландският масаж се извършва в спокойна и приятна обстановка, благоприятна за релакс и комфорт. Подът и матракът трябва да са с високо качество.

Масажистът трябва да е в добро настроение и физическо състояние. Дрехите на масажиста и масажираното лице трябва да са удобни.