Моят път

Развитието ми като терапевт започна през 1997 г., като любознателен тийнейджър, работещ във фитнес център – изпълних се с любопитство за човешката анатомия, което ме изпълни с въпроси и желание да науча повече за мануалната терапия и човешкото тяло като цяло.

Първият ми курс беше изключително изчерпателен, включващ модули по анатомия, шведски масаж, рехабилитация и спортен масаж. С течение на времето придобих задълбочени познания по мануална терапия и цялостни познания по човешка анатомия.

След като завърших имах късмета да започна работа под наблюдението на отлични професионалисти, които ръководеха развитието ми и споделяха щедро своите знания и опит. През годините натрупах безценен практически опит чрез работа в редица спортни центрове и спа центрове.

Древното изкуство на тайландския масаж

През 2009 г. леко смених насоката и започнах да работя с китайски център за масаж, където сръчни практикуващи ме научиха на концепциите на традиционния китайски масаж „Tui Na“.

Сертификат за тай-масажист

Малко по-късно четох медицинско списание и попаднах на вдъхновяваща статия за Nuat Thai, древното изкуство на тайландския масаж. За пореден път любопитството ми беше предизвикано от нещо ново и мистериозно и не след дълго очаквах с нетърпение да се кача на самолет и да направя първите стъпки от това, което трябваше да бъде пътуване, което промени живота ми. След пристигането си бях смаян от този колоритен нов свят и неговите ярки културни различия - Тайланд наистина беше изцяло нов свят за мен.

Тайландците проектират своите възгледи за работа във всички аспекти на живота си и, доколкото е възможно от човешка гледна точка, те следват ученията на Буда. Освен това за тайландците масажът се счита за духовна практика, тясно свързана с учението на Буда. Следвайки този ход на мисли, след размисъл, сега виждам, че с течение на годините състоянието на ума ми преди и по време на масажа може да повлияе до голяма степен на резултата, докато в моите предишни години практика бях много фокусиран върху ръчното представяне и физическите резултати.

Прилагането на по-внимателна техника за масаж дава забележимо по-добри резултати, толкова че получателят често усеща разликата. Но, като перфекционист, не можех да го оставя на случайността и да се надявам вниманието да ми изгрее преди всеки клиент. В края на краищата, просветлението не идва при онези, които са нетърпеливи, а само при онези, които са готови.

Не след дълго, след сесия с клиент, бях седнал да пия чай и да размишлявам върху представянето си, когато изгрее моят момент на просветление. При тайландския масаж даващият е просто енергиен проводник и душевното състояние влияе върху намерението да насочи тази енергия през ръцете и пръстите към получателя. По този начин изцелението може да дойде от тайландския масаж само когато са изпълнени две основни условия; на първо място и най-важното, даващият трябва да има чисто сърце и намерението да излекува реципиента, като по този начин лечебната енергия от източника ще премине неограничено през даряващия към реципиента. И второ, но не по-малко важно, получателят трябва да е отпуснат, готов да получи и отворен за изцеление.

Не съм сигурен дали съм избрал Nuat Thai или той е избрал мен, но така или иначе се чувствам щастлив, че обхваща живота ми толкова пълно, че когато практикувам тайландски масаж, чувствам радост, щастие и истинско вдъхновение.

Моят път към Тайландския масаж